Vedonlyönti osa 2 – Vetomuodot

Artikkelisarjamme vedonlyönnin maailmasta jatkuu ja nyt pureudutaan tarkemmin ensimmäisessä osassa sivuttuihin vetomuotoihin, joita on todella paljon. Käymme nyt läpi yleisimmät ja tärkeimmät vetomuodot aloittelevalle vedonlyöjälle. Vetoa voi lyödä lähes mistä tahansa. Voittajasta, maalimääristä, maalintekijöistä, kulmapotkuista, varoituksista, rangaistuksista jne. Lajien määrä on vedonlyöntiyhtiöillä niin suuri, että eri vedonlyönnin muodoista voisi kirjoittaa kirjan, mutta keskitytään nyt yleisimpiin ja eniten vastaan tuleviin vetoihin, joilla aloittelijan on helppo päästä mukaan. Otamme esimerkkejä, sekä selitämme muutamia vetomuotoja, ettei heti alkuun tule ikäviä väärinymmärryksiä, jotka selviävät vasta, kun voittoa on tuuletettu ja huomataan, että eipä se oma veto ollutkaan sellainen, kuin luultiin ja rahat jäivät saamatta. Tätä sattuu kaikille ja allekirjoittanut on kokenut tämän katkeran kalkin useita kertoja aloittaessani tätä harrastusta. Nyt itse asiaan, eli tärkeimpiin vetomuotoihin, joita bookerit yleensä tarjoavat.
Yleisimmät vastaan tulevat vetomuodot

Voittajaveto: Tässä veikataan yksinkertaisesti ottelun, tai kilpailun voittajaa. Vaihtoehtoja on lajista riippuen kaksi, tai kolme: Kotijoukkue, vierasjoukkue, tai mahdollinen tasapeli. Veto ratkeaa varsinaisella peliajalla.

ML-veto: Tämä on yleinen esim. jääkiekossa ja siinä veikataan koko ottelun lopputulosta jatkoaika ja rankkarit mukaan lukien. Vaihtoehtoja on vain kaksi. Kertoimet ovat yleensä pienemmät, kuin suorassa voittajavedossa.

DNB-veto: Jalkapallossa yleinen vetomuoto, jossa tasapeli antaa kertoimen yksi ja sillä saa panoksen takaisin.

Total/Over/under: Veikataan ottelun maali-, kulmapotku-, varoitus- tai pistemäärää. Esim. jalkapallossa yli 2,5 maalia. Jos pelissä tulee 3 maalia, on veto over.

Tasoitusveto / Handicap: Tässä vetomuodossa saadaan tasaisemmat kertoimet, kun joukkueiden välillä on tasoeroa. Hyvin yleinen esim. koripallossa. Otetaan vaikka Houston Rockets vs New York Knicks, jossa Houstonille annetaan kerroin kaksi tasoituksella 8,5. Veto ilmoitetaan Houston Rockets -8,5 ja silloin Houstonin on voitettava peli vähintään yhdeksällä pisteellä. Vastaavasti voit lyödä New York Knicks + 8,5, jolloin tappio ei saa olla yli kahdeksaa pistettä. Tasoitusten kanssa kannattaa olla tarkkana, koska kertoimien laskijat ovat ammattilaisia ja he tietävät todella hyvin ottelun odotusarvot.

Asian Handicap / Aasialainen tasoitusveto: Tämä herättää monesti ihmetystä uusien pelaajien parissa. Kyseessä on itse asiassa loistava vetomuoto, jossa voidaan veikata esim. ottelun voittajaa -1 tuloksella. Jos veikattu joukkue voittaa kahdella maalilla, on veto voitettu ja jos peli päättyy yhden maalin voittoon, saa pelaaja panoksen takaisin. Erittäin kätevä tapa nostaa kerrointa ja minimoida riskiä. Tätä pelimuotoa on myös maalimäärissä, kulmapotkuissa jne tarjolla. Esim. over 2 maalia on loistava veto jalkapallossa.

BTTS: Both teams to score, eli molemmat joukkueet tekevät maalin.

Double chance: Veikataan joko 1x, 2x, tai 12, jolloin pelille annetaan kaksi mahdollista lopputulemaa. Kertoimet ovat varsinkin ottelun suosikille pienet, mutta altavastaajalle saattaa saada hyvän kertoimen ja näitä kannattaa tarkkailla, jos tiedossa on mahdollinen yllätys pelin tuloksessa.

Erikoisvedot: Nämä ovat lajikohtaisia ja niitä on tuhansia erilaisia, riippuen vedonlyöntiyhtiöstä. Vetoa voi lyödä voittajaveto-maalimäärä yhdistelmillä, maalintekijöillä, useamman maalin tekijällä, erävoitoilla, jaardimäärillä hyökkääjille NFL:ssä, Nyrkkeilyn tyrmäyksistä, seuraavan maalin syntyajasta ja lukemattomista muista eri tilanteista pelissä. Perehdy tarkkaan vedonlyöntisivustosi tarjontaan ja poimi sieltä itseäsi miellyttävät vetomuodot, joihin uskot itse löytäväsi parhaan tiedon ja lopputuloksen.
Suosikkimuodot

Jokaisella pelaajalla on omat suosikkivetomuodot ja itse pidän eniten edellä luetelluista, yleisimmistä muodoista. Maalimäärät ja ottelun voittaja ovat suosikkejani. Maalimäärä jalkapallossa selkeänä ykkösenä, koska olen seurannut lajia paljon ja perehtynyt tilastojen tulkitsemiseen melko paljon. Kannattaa muistaa, että pelkät tilastot eivät tuo koskaan suoraa voittavaa vetoa. Kyseessä on ihmisten suorittama urheilusuoritus ja siinä on aina mukana inhimillinen tekijä, jota ei voi ennustaa 100% tarkkuudella. Yllätyksiä tulee aina ja siksi pelkästään suosikkien veikkaaminen tuo harvoin voitollista pelikassaa. Tähän palaamme myöhemmin, nyt kaikille lukijoille antoisia hetkiä vedonlyönnin kertoimien ihmeelliseen maailmaan perehtymisessä.

Ville Vinkkaaja
julkaistu 4 helmikuun, 2016

Koti » Vedonlyönti osa 2 – Vetomuodot