Vedonlyönti osa 1 – Tuuria vai tietoa?

Villen Vinkit avaa uuden juttusarjan, joka liittyy nyt erittäin paljon, varsinkin sosiaalisessa mediassa esillä olevaan vedonlyöntiin. Vedonlyönnissä saavutettuja huikeita voittosummia esitellään eri blogeissa ja facebook -päivityksissä, sekä netti on pullollaan erilaisia vihjesivustoja, jotka lupailevat huikeita tuottoja vihjeidensä perusteella. Me perehdymme tähän upeaan tiedon ja taidon yhdistävään pelaamiseen hieman tarkemmin, sekä avaamme käytettyjä termejä, vetomuotoja, sekä tietenkin parhaita pelimalleja voittavan vedonlyönnin aloittamiseksi. Vedonlyönti ei ole mitään rakettitiedettä, vaikka sellainen kuva siitä joskus annetaan. Kyse on lajin, joukkueen, tai pelaajan seuraamisesta, tilastoihin perehtymisestä, sekä tunteesta, joka monesti syntyy vain pitkäjännitteisen työn tuloksena ja joka antaa voittaville vedonlyöjille etulyöntiaseman muihin verrattuna.

Tunne on asia, jota on vaikea selittää, koska se perustuu vedonlyöjän omaan intuitioon tulevan pelin lopputuloksesta, tai pelin osatekijöistä. Näitä tekijöitä on todella paljon ja kun vetoa voi lyödä, varsinkin ulkomaisilla vedonlyöntiyhtiöillä lähes mistä tahansa, on valinnan varaa käsittämättömän paljon. Yritämme selventää yksinkertaisimpia pelimuotoja, sekä kertoimia kansantajuisesti niin, että täysin uusi pelaaja pääsee kokeilemaan siipiään ja kenties löytämään itselleen aivan uuden ajanviettotavan, jossa voi tienata todella mukavasti, kun jaksaa malttaa mielensä ja perehtyä alan saloihin.

Vedonlyönnin perusajatus

Vedonlyönti on pelimuotona yhtä vanha, kuin pelaaminen yleensäkin. Ihminen on aina ollut valmis lyömään vetoa uskomansa asian puolesta ja aina on löytynyt vastapuoli, joka on eri mieltä. Tästä syntyy vedonlyönti, joka on viihdyttänyt ihmistä niin kauan, kuin maailmassa on ollut joku hyödyke, jota välineenä voidaan käyttää. Internet-yhteyksien kehityksen myötä vedonlyönti on tullut jokaisen ulottuville yhtä helposti, kuin uutiset, tai nettikasinot. Vetoa voi lyödä urheilusta Idolsiin ja mitä erikoisimpia vedonlyöntikohteita löytyy peliyhtiöiden sivuilta. Pelaajan tarvitsee vain perehtyä tarjontaan ja poimia itselleen mieluisat lajit/kilpailut ja aloittaa harjoittelu tässä jalossa pelimuodossa.

Yleisin vetomuoto on voittajaveto, jossa veikataan ottelun, tai lajin voittajaa. Siinä pelaaja valitsee haluamansa joukkueen, tai kohteen ja laittaa haluamansa panoksen joukkueen puolesta. Tässä on ensimmäinen kerta, kun kertoimet tulevat uudelle pelaajalle vastaan. Kertoimet määrittävät sen, mitä pelaaja saa panoksellaan takaisin vedon osuessa. On syytä muistaa, että vedonlyöntiyhtiöt osaavat asiansa ja Suomen voitolla Argentiinasta jääkiekossa ei välttämättä voita juuri mitään, koska voittokerroin on lähellä yhtä. Mitä tasaisempi peli, sen korkeammat ovat voittokertoimet. Pelaajan kannattaakin perehtyä huolella otteluihin ja pyrkiä löytämään kertoimia, jotka ovat ns. ylikertoimia. Tämä tarkoittaa sitä, että vedonlyöntiyhtiö on arvioinut joukkueen voitonmahdollisuudet liian pieniksi ja sen takia voitolle tarjotaan erittäin hyvää kerrointa. Hyvien kertoimien metsästys on aikaa vievää puuhaa ja siihen ei välttämättä ole kaikilla aikaa. Siksi vihjesivustot ovat avuksi, kun vetoja laaditaan. Itse käytän vihjesivustoja ainoastaan tukemaan omia valintojani ja monesti katson, ollaanko niillä samaa mieltä ottelun lopputuloksesta.

Vedonlyönnin perusmuodot

Näihin perehdymme lähemmin myöhemmissä artikkeleissa, mutta käydään muutama perusasia läpi nyt. Voittajaveto on selkeä ja aiemmin kerrotussa Suomen pelin esimerkissä vedonlyöntiyhtiöt pyrkivät tarjoamaan tasoituksella ko. kohteen houkuttelevaksi. Tasoitus tarkoittaa, että toiselle joukkueelle annetaan tietty määrä maaleja eteen, jolloin tilanne tasoittuu ja kertoimet saadaan houkuttelevammiksi. Tämän lisäksi yleisimpiä ovat maalimäärän veikkaus, jolloin lyödään vetoa ottelun maaleista. Esim. yli/alle 2,5 maalia. Nämä ovat aloittelijalle helpompia vetoja ja niiden pariin pääsee helpommin sisään, kun perehtyy joukkueiden historiatietoihin otteluiden maalimääristä.

Voittajaveto, tasoitusveto ja maalimäärä ovat siis yleisimmät vetomuodot. Näillä pelaaja pääsee alkuun ja sitten tuleekin haasteellisempi osio, kun vetoja aletaan yhdistelemään. Voit siis lyödä vetoa useammasta ottelusta kerralla, jolloin kokonaiskerroin nousee ja voitot kasvavat huomattavasti. Tämä on vain haasteellista, koska jokaisen veikkauksen on osuttava yhdistelmävedossa. Tähän palaamme myöhemmin eri artikkelissa. Näin alkoi juttusarjamme vedonlyönnistä hyvin kevyellä pintaraapaisulla ja tulemme Villen Vinkeissä pureutumaan tarkemmin vedonlyönnin eri osa-alueisiin ja pelitapoihin. Viihtyisiä luku- ja pelihetkiä kaikille!

Ville Vinkkaaja
julkaistu 1 helmikuun, 2016

Koti » Vedonlyönti osa 1 – Tuuria vai tietoa?